17. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

После вишедневног писања „Политике” разјашњена недореченост нових прописа

Нови комплет за прву помоћ може да се допуњује, јуче су и званично поручили из Министарства инфраструктуре у којем је одржан састанак представника Агенције за лекове и министарстава здравља и унутрашњих послова. Тиме је разјашњена недореченост нових прописа о којој је „Политика” писала током протекле седмице.

 

– Сви смо се сложили да допуњавање сетова за прву помоћ није спорно. Сваку газу или завој које возачи потроше могу да купе, а, због тога неће морати да купују цео нови комплет. Новим прописима нисмо желели безразложно да намећемо додатне трошкове возачима, већ морамо да испунимо европске директиве и обавезе на најбољи могући начин – објашњава Драган Јовановић, помоћник министра за инфраструктуру задужен за безбедност саобраћаја.

Када возачи буду куповали нова медицинска средства за прву помоћ, објашњавају надлежни, битно је да бирају она која испуњавају домаће или међународно прихваћене стандарде. Само комплет, а не компоненте које га чине, има ознаку новог стандарда квалитета SRPS Z.B2.001.

Уколико одређеном средству истекне рок трајања возачи ће моћи да га замене исправним производом и цео сет ће се сматрати важећим. Битно је да су сва медицинска средства у кутији на броју и да су исправна, то јест, да имају одговарајући рок трајања, без обзира на датум наведен на кутији.

Као што смо већ писали, на недоумицу у вези са допуњавањем прве помоћи, први је указао професор др Милан Вујанић, шеф Одсека за безбедност Саобраћајног факултета. Тек после четири дана писања о овој теми Министарство инфраструктуре, које је прописало примену новог сета за прву помоћ, први пут је званично одговорило на наше питање. Ова новина уведена је Правилником о техничким условима за возила који је ступио на снагу у септембру прошле године.

Возачи су имали рок од годину дана да се навикну на нова правила, а од 19. септембра, сви морају да имају нове комплете у својим колима. Ипак, полиција ће казне почети да пише тек два месеца после наведеног датума, како би грађани имали довољно времена да набаве овај неопходни део опреме за аутомобил.

Кутије за прву помоћ од седам лиценцираних произвођаче, са истакнутом ознаком стандарда, једине су које се сматрају важећим. Цена сетова за прву помоћ за аутомобиле износи око 2.400 динара.

Веома је важно да овлашћени произвођачи омогуће појединачну продају производа који се налазе у комплету за прву помоћ и да их равномерно дистрибуирају на територији Србије, како би сви становници наше земље могли без проблема да дођу до неопходних производа, указали су представници Асоцијације потрошача Србије и Националне организације потрошача.

Тим поводом, Асоцијација потрошача ће, како је наведено у саопштењу овог удружења, крајем септембра испитати тржиште да би утврдила да ли се, осим комплета, могу купити и појединачна медицинска средства, усклађена са прописаним стандардом.

Станковић: Без куповине комплета због потрошеног завоја


Фото Танјуг

Посетиоце „Политикиног” здравственог кутка на београдској Ади Циганлији јуче је интересовало да ли морају стално да купују нове пакете прве помоћи за аутомобиле ако искористе рецимо само један завој. Министар здравља проф. др Зоран Станковић је навео да неће бити потребе да се мења цео пакет ако се истроши један производ у њему додајући да онај који се буде употребио може да се замени, јер сваки има идентификациони број. „На тај начин део који се употреби могао би да буде надомештен без куповине новог комплета. То спада у домен Министарства за инфраструктуру, а ми ћемо да преузмемо обавезу да их обавестимо о овој иницијативи”, рекао је министар здравља.
Izvor: Politika, 23.08.2011.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.