20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Osiguravajuća društva odlučila su, na preporuku guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije.

Cene će od petka, 26. avgusta, biti vraćene na nivo od prošlog meseca, čime će biti ukinuto povećanje od 22 odsto.

"Time se osiguravajuća društva pridružuju naporima koje NBS i guvernerka Tabaković čine u suzbijanju inflacije, a u korist građana Srbije i očuvanja njihovog životnog standarda", navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da, "podržavajući takvu politiku NBS, društva za osiguranje odustaju od novih cena polisa i pored svih argumenata u prilog poskupljenju i vraćaju ih na nivo iz jula 2014".

Udruženje osiguravača Srbije je pozvalo ostale učesnike na tržištu automobila da "prate njihov primer i da svi zajedno daju doprinos očuvanja standarda građana Srbije i ublažavanju inflatornih pritisaka".

Nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila bile su na snazi od početka avgusta.

Odluka o poskupljenju doneta je prvi put posle 1. jula 2014. godine, "na osnovu analize trenutne situacije na tržištu automobila", navelo je Udruženje.

Na rast cena osnovnog osiguranja vozila uticalo je, kako tvrde, pre svega poskupljenje novih i polovnih vozila, kao i rezervnih delova, ali i znatno više cene radnog časa u servisima za popravku vozila.

Podsećamo da je NBS, ranije danas, svim društvima za osiguranje koja su, kako je navedeno, neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, uputila dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

NBS je navela da će pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave da naplaćuju neopravdano povećane premije.

Istovremeno, NBS je navela da očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će vratiti novac onima kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana.

Izvor: 021

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.