24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) organizovala je okrugli sto pod nazivom “Šta zaista znamo o alternativama za cigarete” sa ciljem da potrošači dobiju dodatne informacije kako o  štetnosti pušenja, tako i o proizvodima koji se na domaćem tržištu promovišu kao “manje štetne alternative”.

Dr Branislav Tušek je na ovom okruglom stolu istakao kako osobe u starosnoj dobi od 15 do 25 godina počinju da koriste duvanske proizvode i da bi upravo iz tog razloga u što ranijem dobu trebalo da se krene sa određenim vidom edukacije o štetnosti duvanskog dima po zdravlje. “Pored malignih bolesti koje se najviše vezuju za konzumiranje duvanskih proizvoda, bolest novog doba jeste hronična opstrukcija pluća koja je veoma rasprostranjena i svake godine se povećava broj obolelih od iste. Najčešći uzrok tome je duvanski dim, samo konzumiranje ili česta izloženost duvanskom dimu”.

Na pitanje moderatora da li su alternativni proizvodi koji postoje na tržištu zaista bolja opcija od cigareta, dr Tušek kaže da imajući u vidu da su sagorevanje i duvanski dim najveći problem, proizvodi koji ne sagorevaju duvan mogu biti prelazno, bolje rešenje za pušače koji bi svejedno nastavili da puše, za šta postoje i naučni dokazi. Ali krajnji cilj i jedino sasvim bezbedno rešenje jeste potpuni prestanak pušenja ili korišćenja bilo kakvih zamena za cigarete, tvrdi ovaj stručnjak.

Govoreći o svojim motivima zašto je prešao na nesagorevajuće duvanske proizvode, konzument ovih proizvoda je naveo:  “Kao jedan od motiva zašto sam prešao na nesagorevajuće duvanske proizvode je taj što se meni lično smanjila potreba  za nikotinom, u odnosu na period  kad  sam pušio redovne cigarete. Probao sam ove proizvode iz čiste radoznalosti, ali i želje da pronađem alternativu za tradicionalne duvanske proizvode čije sam štetnosti po zdravlje svestan i koje sam planirao da ostavim.  Jedan od razloga što sam prešao na alternativni duvanski proizvod je taj što mi ljudi u okruženju više ne prigovaraju zbog dima od cigareta ili neprijatnih mirisa koji im ostaju na garderobe”.