25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Mediji u regionu prenose kako se potrošačima nudi jeftin kačkavalj iz uvoza koji nije dozreo i pun je vlage zbog aditiva

 

Deo proizvođača mleka iz centralne Srbije, koji su ovog vikenda demonstrativno blokirali Ibarsku magistralu kod Mrčajevaca, ostaju pri zahtevima da dobiju izdašnije državne podsticaje. Jedan od predloga je i da se znatno uvećaju uvozne takse za sireve koji su u poslednje vreme stizali u Srbiju po dampinškim cenama i gušile domaću proizvodnju.

Posle nedavnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede saopšteno je da premije po litru mleka ostaju 15 dinara, ali da će situacija na tržištu sireva biti praćena i da je moguće naknadno uvećanje iznosa prelemana.

Sa rastom uvoza jeftinih sireva koji stižu iz zapadnih evropskih država bore se i zemlje u regionu.

Na udaru je i Hrvatska gde su mediji juče objavili kako je „gauda” u poslednjem tromesečju 2021. mogla, u njihovim radnjama, da se kupi na akciji za 4,90 evra, dok je sada najniža akcijska cena ovog najprodavanijeg sira – 6,50 evra. „Večernji list” navodi još jedan interesantan podatak koji bi mogao da bude važan za potrošače ali i inspekciju: često se kupcima, za 5,5 evra po kilogramu, nudi i „kvazigauda” koja nije dozrela i puna je vlage zbog upotrebe aditiva. Nema bližeg pojašnjenja o čemu je reč, a prema objašnjenju stručnjaka sa kojima smo razgovarali, ovo bi mogao da bude kačkavalja gde je umesto mlečne maste ubačena palmina mast ili skrob. Ili je posredi neka druga tehnološka podvala.

– Nemoguće je u Holandiji ili Nemačkoj napraviti sir ispod šest evra, što je proizvođačka cena – napominju poznavaoci tržišta.

Proizvođači u Srbiji apelovali su takođe da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Kako smo nedavno saznali, ima slučajeva da se kačkavalj iz uvoza prodaje po ceni od 3,5 do četiri evra.

– Došli smo u apsurdnu situaciju, za kilogram kačkavalja potrebno je šest evra, jer je litar mleka u Evropi oko 58 evrocenti, a oni ga ovde prodaju po tri i po i četiri evra. Jednostavno, taj kačkavalj ima svoje vreme trajanja i oni žele što pre da ga prodaju. Isto tako je i za sirom „gauda” kojeg žele da se oslobode van evropskog tržišta, pa je naše sada zatrpano tim proizvodima – izjavio je nedavno Goran Vasić, predsednik Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga. On je pozdravio odluku države o uvođenju zaštitnih taksa.

Kompanija „Ekomil” iz Bačke Palanke koja se bavi proizvodnjom „edamera”, „trapista”, „gaude”, nedavno je partnerima poslala dopis u kome se navodi da su, zbog situacije na tržištu, primorani da od 15. marta obustave otkup mleka za proizvodnju sira.

– Cena mleka u Evropi je otprilike kao i kod nas. Cene uvoznog sira pale su u poslednje vreme na 2,7 evra po kilogramu i reč je o klasičnom dampingu, prodaji daleko ispod proizvođačke cene. Naši mesečni gubici su veliki, kao i mnogih mlekara koje će uskoro krenuti istim putem jer su zalihe enormno velike zbog uvoza jeftinih sireva – kazao je za „Politiku” Dragan Stanimirović, vlasnik firme „Ekomil”.

Smatra da je u Srbiji, kada je reč o uvozu, pre prisutan damping jer inspekcijske službe prilikom uvoza sireva kontrolišu te proizvode.

Naveo je da ako je u Hrvatskoj objavljeno ovako nešto, znači da ima indicija da kod njih postoje nekakve tehnološke podvale. – Oni su u zoni šengena pa nema graničnih kontrola. Kod nas, prilikom uvoza, postoje inspekcijske kontrole uzoraka sireva i hemijske i mikrobiološke – naglasio je vlasnik „Ekomila”. Napomenuo je da ako je u Srbiji za mleko uveden prelevman od 15 dinara, za sir bi trebalo da bude minimum 150 dinara, mada ni to nije dovoljno.

– Trenutno tražimo rešenje i privremeno zaustavljamo proizvodnju. Da li ćemo krenuti zavisi od daljih uslova na tržištu – dodao je Stanimirović.

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.