25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Jedno francusko istraživanje je na bazi iskustava francuskih potrošača utvrdilo prosečne rokove u kojima kupci mogu da očekuju da će njihovi novi uređaji postati zastareli.

Proizvođači bele tehnike i malih kućnih aparata služe se nekim od najprljavijih trikova – kako bi kupce naterali da kupuju zamenske delove, a puno češće i potpuno nove uređaje, dizajniraju ih na način da u tačno određenom trenutku jednostavno prestanu da rade, iako bi bez te mane uređaj bez problema mogao da izdrži još godinama, prenosi jutarnji.hr.

Prljavi trik zvani „planirana zastarelost“

Većini potrošača tako je badava sav trud koji ulažu u održavanje aparata – istraživanje francuskog udruženja za zaštitu potrošača dokazalo je da većina njih u sebi ima ugrađenu „planiranu zastarelost“ odnosno predodređena je da nakon određenog ciklusa sati rada jednostavno „otkaže poslušnost“, a neretko se to događa vrlo brzo nakon isteka garancije kad potrošač više nema pravo na zamenu ili besplatnu popravku aparata.

Francusko istraživanje je tako na bazi iskustava francuskih potrošača utvrdilo prosečne rokove u kojima kupci mogu da očekuju da će se njihovi novi uređaji pokvariti, a za neke od njih poprilično je šokantno koliko im kratko iznosi vek trajanja – prosečno ni dve godine nakon kojih jednostavno prestaje da radi ili zahteva veoma skupu popravku koja se većini ne isplati pa jednostavno nabave novi uređaj.

Foto: Screenshot / Jutarnji.hr

Na ilustraciji koju je napravio portal Jutarnji.hr na osnovu gorepomenutog francuskog istraživanja, može se videti prosečan životni vek kućnih aparata koje najviše koristimo.

Pa tako prosečan potrošač može očekivati da njegova veš mašina ima životni vek do 10 godina, šporet 14 godina, televizor 9 do 10 godina, frižider 13 godina, mašina za pranje posuđa 9 do 13 godina, mobilni telefon 20 meseci, plinske ploče za kuvanje 15 godina, a mikrotalasna pećnica do 9 godina.

Izvori: jutarnji.hr, City magazine

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.