19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) u sklopu aktivnosti sprovođenja nezavisnih i uporednih analiza roba i usluga na tržištu Srbije, sprovela je analizu duvana sa nelegalnog tržišta u cilju informisanja i edukacije o negativnim posledicama konzumacije proizvoda koji, zbog nedostatka redovnih kontrola, mogu predstaljvati rizik po zdravlje i bezbednost potrošača.

Kako zbog kontinuiranog rasta cena duvanskih proizvoda, sve veći broj potrošača kupuje ove proizvode na nelegalnom tržištu, NOPS je, uz pomoć SP laboratorije u Bečeju, uradila analizu duvana koji se prodaje na crnom tržištu.

Uzorkovanje je izvršeno na pijacama nekoliko većih gradova u Srbiji. U gotovo svim uzorcima našlo se više vlage i prašine nego što je dozvoljeno, a u pojednim i izmet i pesticidi.

U duvanu su, prema podacima analize, izmerene vrednosti vlage koje se kreću od 16,12 odsto do 18,92 odsto, dok je dozvoljeni maksimum 15,5 odsto. Zbog ovoga je, konstatovana i plesan u duvanu.

Iako ne postoji referentna vrednost kada se radi o plesni, pravilnik kaže da je zabranjeno stavljanje u promet duvanskih prerađevina koje su plesnive.

Količina prašine koja je zakonom dozvoljena u duvanu iznosi maksimalno dva odsto, a u uzrocima količina prašine ide od dva do čak 3,6 odsto.

Analiza je pokazala i prisustvo teških metala i pesticida. Iako su izmerene vrednosti u skladu sa vrednostima dozvoljenim zakonom, ovde je problem to što to ne mora da znači da uzorci ne sadrže pesticid.

Naime, uzorci su ispitani na obaveznu listu pesticida iz pravilnika, ali ovaj pravilnik je zastareo, pa se tako neki od pesticida na listi, više ni ne koriste, odnosno zabranjeni su, dok su se u međuvremenu na tržištu pojavili novi pesticidi koji nisu obuhvaćeni pravilnikom.

Miris duvana je svojstven datoj vrsti proizvoda, a ispitivani uzorak ne sadrži žive insekte ni njihove larve vidljive golim okom, navedeno je u laboratorijskom izveštaju.

 Na osnovu svega navedenog može se zaključiti da je rezani duvan sa nelegalnog tržišta uglavnom  lošeg kvaliteta, da ima dosta vlage u sebi i da kao takav nije zdravstveno ispravan, jer je u pojednim uzorcima pronađen izmet raznih vrsta životinja i veća količina prašine.

Takođe, analiza je pokazala veći udeo nikotina koji se nalazi na gornjoj granici u odnosu na pravilnikom propisane referentne vrednosti.

Savet potrošačima je da izbegavaju kupovinu duvanskih proizvoda od neregistrovanih prodavaca jer, nekada, znatno povoljnija i pristupačnija cena, može “koštati” znatno više u slučaju narušenog zdravlja.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.