16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Juče je tržišna inspekcija zaplenila više od 22 tone lažnog "Ariel" praška za pranje veša. Kako saznaje "Blic Biznis" prašak je bio namenjen pijacama i malim prodavnicama, a o njegovom kvalitetu najbolje govori izjava našeg sagovornika da je za pranje umesto 1 čaše pravog praška, potrebno 3 ovog lažnog.

- Ovaj prašak sve jeste, samo nije kvalitet. Prodavao bi se na pijacama i malim lokalnim marketima. Za jedno pranje je potrebna trostruka doza u odnosu na ovaj pravi, i pun je hemikalija koje su štetne, rekao je za "Blic Biznis" Goran Papović, predsednik NOPS.
Podsetimo kako je juče izjavio v.d. pomoćnik ministra trgovine i glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović, akcijom tržišne inspekcije je izbegnuta potencijalna opasnost po zdravlje naših građana.

- Pomenuti prašak bio je namenjen kućnoj upotrebi i nalazi se u pakovanjima od po 10 kilograma, a njegova ambalaža u najvećoj meri podseća na originalan proizvod. Međutim, detaljnim proverama u saradnji sa prestavnicima kompanije „Procter & Gamble“, a koja je i nosilac prava intelektualne svojine, nedvosmisleno je utvrđeno da je reč o falsifikatu koji je na srpsko tržište uvezen iz Turske, potvrdio je Adamović.
Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, takođe je tokom jučerašnjeg dana, u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom i pripadnicima MUP-a Republike Srbije, sproveo akciju na području Rume, kada je oduzeto 110 litara koncetrovanog insekticida „CORAGEN 20 SC“.

- Ovaj krivotvoreni proizvod zapakovan je u ambalažu skoro identičnu originalnom pakovanju, ali je na osnovu dodatnih analiza utvrđeno da je reč o falsifikatu, što je potvrđeno i od strane predstavnika kompanije „FMC Corporation“, koja je nosilac prava intelektualne svojine, rekao je glavni tržišni inspektor Adamović i dodao da je oduzimanjem ovog falsifikovanog proizvoda, sprečeno da se u upotrebi kod poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji nađe navedena količina neispitanog i krivotvorenog insekticida, dovoljna za zaprašivanje različitih voćarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 400 hektara.
- Ne smemo dopustiti da naše poljoprivredne proizvode, koje kupujemo na pijacama i marketima, „truju“ ovako opasna hemijska sredstva, proizvedena uz zloupotrebu tuđeg žiga, bez ikakvog nadzora, kontrole i poštovanja standarda koji važe u našoj zemlji, naglasio je pomoćnik ministra Aleksandar Adamović.
Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine samostalno i u saradnji sa drugim državnim organima i predstavnicima kompanija koje su nosioci prava intelektualne svojine, nastaviće da intenzivno sprovodi akcije na planu suzbijanja sive ekonomije i plasiranja falsifikovanih proizvoda na srpsko tržište. Ovakvo delovanje inspekcije ima za primarni cilj zaštitu potrošača, budući da se krivotvoreni proizvodi ne smeju nikako tratirati kao bezbedni, niti smeju da pružaju privid ispravnosti i kvaliteta.

- Samo u akciji tokom protekle sedmice Sektor tržišne inspekcije je oduzeo krivotvorenu tekstilnu robu različitih svetskih robnih marki, u vrednosti od oko 100.000 evra. Krivotvoreni proizvodi nakon okončanja postupka biće uništeni, jer njima ni pod kojim uslovima nije mesto na srpskom tržištu, a takav stav potvrđuje i činjenica da je kroz svoje redovne i vanredne nadzore Sektor tržišne inspekcije od januara 2023. godine sa srpskog tržišta uklonio oko 100.000 komada falsifikovanih proizvoda, čija vrednost prevazilazi stotine hiljada evra, zaključio je Adamović.

Izvor: Blic Biznis

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.