EU: Kinder čokolada ne pomaže rast dece

BRISEL – Agencija Evropske unije, Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA), dala je danas odobrenje za više od 200 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje, što bi moglo da pruži komparativnu prednost kompanijama koje ciljaju na potrošače koji brinu o zdravlju.

U konačnu listu, Agencija je razmatrajući više od 2.500 podnetih zahteva, između ostalih, uključila tvrdnje da žvakaće gume bez šećera mogu da pomognu u neutralisanju plaka i proizvodnje kiselina koje izazivaju kvarenje zuba i da proizvodi sa sadržajem kalcijuma potpomažu rast kostiju kod dece.

 

Među zahtevima koji su odbijeni je i tvrdnja italijansklog konditorskog proizvođača „Ferero„da „Kinder” čokolada podstiče rast dece, kao i da crni čaj povećava pažnju i koncentraciju, preneo je Rojters.

„Potrošači imaju pravo na tačne i pouzdane informacije na etiketama za prehrambene proizvode koje treba da im pomognu da naprave zdraviji izbor”, izjavio je komesar EU za zaštitu potrošača Džon Dali. „Kad je reč o tvrdnjama o koristi po zdravlje, osiguranje da su one istinite i ispravne je od naročitog znacaja”, dodao je on.

Konačnu listu tih tvrdnji još treba da odobre vlade i zakonodavci svih članica EU pre nego što zvanično bude usvojena početkom iduće godine, nakon čega će kompanije imati šest meseci da uklone odbačene tvrdnje sa etiketa na svojim proizvodima. Na odobrenje EFSA još čeka oko 2.000 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje.

Izvor: Tanjug, 28.11.2011.