Novostinajbitnije informacije...

Iako se novi Zakon o zaštiti potrošača primenjuje već godinu dana, kupci se i dalje susreću sa problemima pri pokušaju reklamacije. Primera radi, trgovci ih ubeđuju da se obuća raspala jer loše hodaju ili da je se tehnika pokvarila zbog lošeg rukovanja.

PROBLEM – Marko P. kupio je patike koje su se posle nekoliko nošenja raspale. Trgovci su mu reklamaciju odbili jer je referentna laboratorija utvrdila da je za raspad patika kriv njegov loš hod.

– Prodavci koji nisu uvažavali opravdane reklamacije potrošača nalaze se na našoj crnoj listi. To su “Vojvodina sport”, “Sport vižn”, “N sport” i “Planeta sport” – kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Dalibor Šarić, direktor “N sporta”, kaže da je ovaj lanac sportske opreme na crnu listu Nacionalne organizacije potrošača dospeo zbog jednog slučaja.

– Treba uvažiti svaku opravdanu reklamaciju, a tu su i nadležne institucije koje treba da utvrde šta je dovelo do reklamacije – kaže Šarić. Slično se može čuti i u prodavnici “Sport vižn” u Beogradu, gde kažu da tehnolozi određuju da li je reklamacija opravdana ili ne.

Suludih slučajeva odbijanja reklamacije ima i kod bele tehnike. Nakon pritužbe da je „Bošov” šporet od 65.000 dinara neispravan, Novosađanka Branka B. morala je da ispeče pitu da bi je serviser fotografisao. U predstavništvu u Beogradu su na osnovu fotografije rekli da je šporet ispravan, ali da pita koju je pekla nije bilo dovoljno nauljena. Serviseri su je posavetovali kako da koristi šporet, a od reklamacije nije bilo ništa.

Bela tehnika
SERVIS Često se događa da se nov frižider ili šporet pokvare posle samo par dana. Ako u servisu utvrde da aparat ne može da se popravi, to ne znači da će kupac odmah dobiti nov aparat u zamenu, jer trgovci često nemaju isti model na zalihama, pa sledi čekanje koje zna da traje mesecima.

Mobilni telefoni
HALO Na listi žalbi su i usluge mobilnih operatera i kvalitet mobilnih telefona koji se dobijaju u okviru paket aranžmana i često su neispravni. Umesto da neispravan aparat zamene za nov, mobilni operateri korisnike šalju u servis. Dok čekaju popravku telefon ne mogu da koriste, ali usluge paketa moraju da plaćaju, jer se najčešće radi o postpejdu.

Akumulatori
ENERGIJA Petar Stamatović (35), pravnik iz Beograda, kuburio je cele protekle zime s novim akumulatorom, koji je ostao prazan nakon drugog paljenja automobila. Akumulator je poslat na servis, gde je, kako se ispostavilo, dopunjen za još dva paljenja, posle čega je opet završio u servisu.

Računi
KOMUNALIJE Mnogim potrošačima najčešće nije jasno šta sve plaćaju u okviru računa jednog komunalnog preduzeća. Iako su po zakonu obavezni da naprave jasnu strukturu cene svojih usluga, većina preduzeća to ne radi, pa se kao jedinica mere na nekim računima navodi i paušal.


IZVOR: 24 sata

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.