Novostinajbitnije informacije...

Organizacije potrošača i kod nas su konačno počele da rade svoj posao, ali je u uslovima besparice to izlišno. Kupce ne treba pozivati na uzdržanost od kupovine, oni to već čine.

Kada je u Italiji značajno skočila cena testenina, italijanski potrošači su u znak protesta solidarno bojkotovali kupovinu omiljene paste. Značajne štete pretrpeli su proizvođači i prometnici, pa su posle bili mnogo oprezniji prilikom promene cena. Da li je nedavni poziv na jednodnevni bojkot kupovine goriva u Srbiji pokazatelj da se promenila svest domaćeg kupca i da naše organizacije potrošača sada rade svoj posao? – Na zaštiti i poštovanju potrošača u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i mnogim drugim zemljama Evropske unije radilo se decenijama – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Potrošači kod nas tek uče i počinju da nam veruju.
Na pitanje da li će pozivati kupce na bojkot i u slučaju drastičnog skoka cene nekog osnovnog proizvoda iz potrošačke korpe, Papović kaže:
– Posle goriva, planiramo da uputimo poziv na bojkot i, recimo, nekog proizvođača koji je preterao sa cenama, ili trgovinskog lanca koji drži previsoke marže. Moglo bi se, inače, reći da smo mi ovde, u Srbiji, već u stalnom i redovnom bojkotu – ne možemo da kupimo ono što bismo želeli, jer jedna prosečna plata ne pokriva prosečnu potrošačku korpu.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, ukazuje da ne postoji dovoljno spremnosti državnih institucija da podrže potrošačke organizacije i veća prava kupaca, ali i naglašava:
– Došli smo u takvo stanje da se moraju preduzimati određeni potezi građanske neposlušnosti kakav je bojkot.
Bogosavljević navodi da su pre nekoliko meseci kupci u Izraelu bojktovali jednog proizvođača zbog enormnog povećanja cena i da je on na kraju bio primoran da snizi cene, a uz to je pretrpeo visoke gubitke.
– Tamo su, međutim, organizacije potrošače jedinstvene i zaista imaju moć. Kod nas neke organizacije potrošača promovišu ministre i direktore!
Govoreći o položaju potrošača u Srbiji i ostvarenju njihovih prava, Bogosavljević kaže da su još nepovoljni i teški, ali je Zakon o zaštiti potrošača dobra osnova za unapređenje njihovih prava, a dosledna primena trebalo bi da stvori efikasan sistem zaštite kupaca kakav je u EU i da poveća odgovornost uvoznika i prodavaca.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije, ističe da je novi zakon o zaštiti potrošača doneo niz novina, ali deo evropskih direktiva u praksi nije pokazao svoju pravu vrednost.
– Primena zakona je izuzetno teška, jer su njime Tržišnoj inspekciji oduzeta određena ovlašćenja, a jedno od tih je da naloži trgovcu popravku ili zamenu nekog proizvoda. Ovakvu situaciju pojedini trgovci sada obilato koriste.


VOZAČI IZ JAGODINE: Veliki broj vozača Jagodine odazvao se u četvrtak pozivu na bojkot. U najfrekventnijem periodu, od 10 do 12 sati, šest gradskih pumpi bile su gotovo prazne. Bojkot nije bio potpun, što je i razumljivo, jer Jagodina nema razvijen gradski saobraćaj, ali je vozila na pumpama bilo mnogo manje nego drugih dana.

IZVOR: Večernje novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.