Novostinajbitnije informacije...

Ujedinjene Nacije su period od 2005. do 2015. godine proglasile dekadom akcije „VODA ZA ŽIVOT“. Svake godine, 22. marta se obeležava Svetski dan vode.

Na planeti Zemlji danas živi oko 7 milijardi ljudi, a do 2050. se ocekuju nove 2 milijarde stanovnika. Statistike govore da svako od nas dnevno popije od 2 do 4 l vode.

Medutim, veliki procenat vode koju “pijemo” nalazi se zapravo, u namirnicama koje konzumiramo: da bi se proizveo samo 1 kg goveđeg mesa potrebno je 15.000 l vode, dok 1 kg pšenice “popije” 1.500 l. Za sve ljudske aktivnosti potrebna je voda: vodu pijemo, koristimo je za kuvanje, pranje, ali isto tako voda se najviše troši za proizvodnju hrane, papira, odece i slicno.

“Vodeni trag” je nacin merenja naše direktne, ali i indirektne potrošnje vode. On predstavlja zapreminu sveže vode koja se koristi za proizvodnju …

Kako i zašto je potrebno očuvati vodu?
Da li na taj nacin možemo da pomognemo gotovo celoj milijardi ljudi koja i danas, bez obzira na civilizacijska dostignuca, nema pristup pijacoj vodi. U svim delovima lanca snadbevanja, od proizvodaca do potrošaca, postoji niz aktivnosti koje mogu biti preduzete da se voda sacuva kako bi bilo dovoljno hrane za sve ljude na planeti.

Preporučujemo:

  • Manje konzumirajmo proizvode čija proizvodnja zahteva potrošnju velike količine vode.
  • Smanjimo skandalozno bacanje hrane: 30% proizvedene hrane širom sveta nikad se ne pojede, pa je i voda koja je iskorišcena za njenu proizvodnju zauvek izgubljena!
  • Proizvodimo više hrane, kvalitetnije hrane, sa manje vode.
  • Poštujmo principe pravilne ishrane.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.