16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Da li su namirnice koje kupujemo u prehrambenim prodavnicama bezbedne. Neretko se dešavaju situacije koje nas nagnaju da sumnjamo u bezbednost hrane.

U jednom megamarketu vrapci su pre nekoliko dana naočigled brojnih kupaca kljucali mrve na odeljenju pekare. Na ljutu reakciju jednog potrošača, prodavačica je samo odmahnula rukom i nastavila da radi svoj posao, kao da je to nešto uobičajeno i da se dešava svakog dana.

Nedavno je u centru prestonice rashladna vitrina sa mesom bila pokrivena novinskim papirom, a u prepunoj radnji bilo je samo dvoje prodavaca, i to za kasom. Na pitanje šta se desilo, kasirka je odgovorila: „kolega se povredio i hitno izašao”, a nemoguće je da dva posla radimo istovremeno…

Koliko se često događaju ovakve situacije i da li prometnici vode računa o bezbednosti namirnica.

– Bezbednost hrane podrazumeva da se osigura pouzdana isporuka namirnice do krajnjeg potrošača – kaže Martina Petrović iz "Deleza", u okviru koje posluju „Maksi” i „Tempo”. – Svoje poslovanje zasnivamo na osnovu smernica Foruma za robu široke potrošnje, posebno GFSI sistema uz primenu principa dobre proizvođačke i higijenske prakse. Uvek težimo unapređivanju sistema kontrole i nastojimo da naši dobavljači poštuju međunarodno priznate standarde.

„Merkator” ima uveden i sertifikovan HACCP sistem od međunarodno priznate i akreditovane sertifikacione kuće "Kvaliti Austrija" i sprovodi se u svim maloprodajnim objektima.

– Sistem podrazumeva kontrolu procesa proizvodnje i distribucije, obuku zaposlenih, proveru dobavljača kod primene HACCP sistema i preventivne mere, koje potrošačima u trgovinama „Merkatora” i „Rode” garantuju zdravstveno bezbednu hranu – kažu u „Merkatoru S”, koji posluje na osnovu vodećih međunarodnih standarda.

O rokovima trajanja namirnica i ostalih artikala koji se mogu pronaći u prodajnim objektima „Super Vero” posvećuje se posebna pažnja u svakom trenutku, kao i o higijeni samih objekata, tvrde u tom maloprodajnom lancu.

IZVOR: Večernje novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.