24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

„Podravkina“ „lino lada“ na srpskom tržištu ima devet odsto manje lešnika i sedam odsto manje mleka od one koja se prodaje u Hrvatskoj.

BEOGRAD – Hrvatska „Podravka“ za srpsko tržište pravi „specijalne“ proizvode, mnogo lošijeg kvaliteta od onih koje prodaje u Hrvatskoj.

Konkretan dokaz za to su kremovi u teglicama od 400 grama „lino lada duo“ i „lino lada milk“, u kojima ima mnogo manje lešnika i mleka nego u onima koji se prodaju u Hrvatskoj. Naime, u teglicama koje stižu na stolove srpskih sladokusaca ima svega tri odsto lešnika, dok u hrvatskim ima čak 12 odsto. Osim toga, hrvatski krem „lino lada milk“ sadrži 21 odsto punomasnog mleka u prahu, a u srpskom ima svega 14 odsto obranog mleka. Zanimljivo je da se „osiromašena“ „lino lada“ prodaje još u BiH i Makedoniji.

Volimo lošije?

Dijana Jendrašinkin, direktorka odnosa s javnošću u „Podravki“, objasnila je da je „lino lada“ za naše tržište promenjena jer se prava Srbima nije sviđala.

- „Podravka“ je do 2009. na tržištu Srbije nudila kremni namaz jednake recepture kao za tržište Hrvatske. Nažalost, takav proizvod većina potrošača u Srbiji nije prepoznala, već su ga smatrali previše različitim u odnosu na njihova očekivanja ukusa, teksture i ukupnog kvaliteta proizvoda. To smo primetili 2007, budući da smo ostvarivali vrlo nisku prodaju, a velike količine proizvoda koje smo isporučili vraćale su nam se nakon isteka roka trajanja. Od 2007. do 2009. počeli smo da tražimo uspešnije rešenje i novu recepturu proizvoda predstavili smo na tržištu 2009. go­dine – kaže Jendrašinkin.

Poziv na bojkot

Za Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, prodaja „škart“ „lino lade“ na srpskom tržištu nije iznenađenje.

- Odavno je poznato da mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište nemaju isti kvalitet kao original. To je vređanje dostojanstva potrošača, koji treba da bojkotuju takve proizvode. Srbija ne sme da dozvoli da budemo smetlište ili deponija Evrope – ističe Papović.

Lino lada duo procenat lešnika

U Srbiji 3
U Hrvatskoj 12

Lino lada milk krem procenat mleka

U Srbiji 14
U Hrvatskoj 21

Izvor: Kurir

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.