24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Kozmetički tretmani i sredstva koja ispravljaju kosu, poznati kao „brazilski keratin”, već su pominjani zbog štetnog dejstva na zdravlje, pre svega zbog velikog procenta formaldehida, odnosno, formalina u njima.

Prema poslednjem RAPEX-ovom izveštaju, brazilski keratin za ispravljanje kose, CocoChoco, povučen je sa tržišta zbog visokog procenta formalina u njemu – 2.64%.

 

Američka Agencija za zaštitu životne sredine kao i Kozmetički pravilnik EU, klasifikuju formaldehid kao karcinogen, zbog njegove povezanosti sa karcinomom nazalnih puteva i leukemijom. Osim u keratinu, može se naći u i nekim lakovima za nokte. Preporuka stručne javnosti i pravilnika o bezbednosti je da formalina ne sme biti više od 0.2% u proizvodu.

Količina koja je pronađena u Cocochocho keratinu je deset i po puta veća! Nije zgoreg pomenuti da je u keratinu koji se takođe nalazi i na našem tržištu, poznatom kao Brazilian Blowout, pronađeno preko 10%, kao i da je proizvod pod nazivom TCQ Plus Phase 2 – Nano Hydra Keratin povučen iz istog razloga. Formaldehid ili formalin se na deklaracijama označava kao metilen glikol (methylene glycol).

Budući da veliki broj frizerskih salona u Srbiji ima u ponudi ispravljanje kose keratinom, ne bi bilo loše da se, pre odluke o ovom tretmanu, raspitate koje preparate salon koristi, ako baš želite da se podvrgnete ovom tretmanu.

Cocochocho keratin je pakovan u belim bocama, i tamnobraon kartonskoj ambalaži, Nano Hydra krem u crnoj plastičnoj vreći sa poklopcem i roza natpisom brenda, a Brazilian Blowout u zlatnim i braon bočicama.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.