24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Kina fabrika igračaka

Komisija za bezbednost proizvoda u Americi pokrenula je istragu o prisustvu metala kadmijuma u dečjem nakitu uvezenom iz Kine, pošto su u igračkama otkriveni tragovi ovog otrovnog metala, prenosi Asošijejted pres.

Laboratorijska ispitivanja otkrila su alarmantnu količinu kadmijuma u analiziranim igračkama. Prisustvo kadmijuma u igračkama prikupljenim iz raznih prodajnih lanaca u Americi kretalo se od 84 do 89 odsto po jedinici mase. Analize su otkrile i da neke igračke lakše gube ovaj metal, što samo dodatno povećava zdravstveni rizik po decu.

Kadmijum je kancerogen i, sudeći prema najnovijim istraživanjima, baš kao i olovo, može dovesti do usporavanja moždanog razvoja kod dece. Deca njegovim štetnim svojstvima mogu da budu izložena čak i ako se samo igraju predmetima koji su od njega napravljeni, ako ih sisaju ili grizu.

Ipak, daleko više je zabrinjavajuća činjenica da postoji opravdana bojazan da je deo tih igračaka završio i na našem tržištu.

– Mi smo još pre dve godine našli nebezbedne i otrovne igračke u kineskim radnjama, i to smo prijavili. Ali, ništa nije urađeno povodom toga – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS.

– I sada mogu da izrazim sumnju, na osnovu dosadašnjeg iskustva, da te igračke i nakit nisu povučeni i da su deca još ugrožena.

Naš sagovornik takođe dodaje da je tržišna inspekcija nabavila aparate koji mogu da detektuju kadmijum i ostale otrovne supstance na igračkama, ali da se ne zna ni da li su ti ljudi obučeni da ih koriste, niti da li su uopšte u upotrebi.

Kako naša država nije članica EU, na naše tržište može da dolazi sve i svašta, i to zasad niko ne sprečava, niti se bilo ko time bavi.

Izvor: Telegraf
(u originalnom tekstu je pogrešno navedeno ime predsednika NOPS-a, Gorana Papovića)

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.