24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U slobodnoj prodaji na tržištu Srbije, nalazi se igračka čiji originalni naziv je „Barbie chef – kitchen set”, u čijim delovima se nalazi uznemirujuće visoka količina olova i arsena!

Ova igračka je zabranjena i povučena iz prodaje u Evropi, a Slovenci su nedavno obavili istraživanja u kojima su dokazali visok procenat olova i arsena u žutim delovima ovog seta i odmah zabranili dalju prodaju igračke.

O ovome nas je obavestila i jedna građanka, koja je ovakav poklon, Barbikin kuhinjski set, dobila za svoje dete, a sticajem okolnosti tokom istraživanja za svoj naučni rad, imala priliku da potvrdi ove sumnje: jeste, žuti delovi igračke su otrovni, sadrže čak 828 mg/kg olova i 210 mg/kg arsena.

 

Ona je igračku sklonila iz vidokruga svog deteta, ali, šta će ostali građani Srbije, kada je ova igračka u regularnoj ponudi?

Šta kaže zakon?

Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe uređuju se uslovi koje u pogledu zdravstvene ispravnosti moraju da ispunjavaju premeti opšte upotrebe, namenjeni za ljudsku upotrebu koji se stavljaju u promet u Republici Srbiji.

Pod predmetima opšte upotrebe, između ostalog, podrazumevaju se i dečije igračke i predmeti namenjeni deci i odojčadi. Pomenuti zakon je u nadležnosti Ministastva zdravlja, a nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši sanitarna inspekcija.

U Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotebe koji se mogu stavljati u promet, u poglavlju IV pravilnika – DEČIJE IGRAČKE i potpoglavlju 2. Posebni uslovi za promet, članom 89. je propisano da se za izradu metalnih dečijih igračaka ne smeju upotreblajvati olovo i cink, niti legura koja sadrži više od 1% olova, a u članu 87. navedeno je da se igračke ne smeju bojiti pigmentima na bazi kadijuma, žive, olova, arsena, selena i hromata kao ni sa 4 di metil aminoazobenzenom.

I pored ovoga, opasna i otrovna igračka se nalazi u prodaji. Uvoznik je Olimp MB iz Valjeva, a distributer Bambino, Novi Sad. Igračke su proizvedene u Turskoj, pod robnom markom Dede in Mattel.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.