24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Facebook populacija je prošlog ponedeljka dobila mogućnost da na svom nalogu, među životnim događajima, doda i „expecting a baby”. Međutim, ovo je mnogo manje obaveštavanje rodbine i prijatelja o radosnoj vesti, a mnogo više obaveštavanje oglašivača šta da vam nude.

 

Ovo je dobrovoljna opcija koju će uskoro imati svi, i nalazi se među već poznatim izborima objavljivanja veridbe, venčanja, skidanja proteze, ili dobijanja novog kućnog ljubimca, pa je tako i na svakome od nas da odluči da li će obavestiti svet o trudnoći putem Facebooka, ili ne. Facebook je omogućio da se objavi i pol deteta kao i datum kada je termin za porođaj. Ova vest se pojavljuje na tajm-lajnu, a kada dođe vreme, biće vidljiva i u desnom sajd-baru, tamo gde su sada vidljivi rođendani naših prijatelja.

Ipak, budući roditelji bi trebalo da imaju na umu jednu stvar pre nego što odaberu ovu mogućnost: nova Facebookova opcija je mnogo manje priča o delenju radosne vesti, a mnogo više priča koja je važna oglašivačima.

Facebook rutinski koristi informacije koje delimo o sebi kako bi ih spojio sa odgovarajućim oglasima i proizvodima koji bi nas mogli interesovati.

- Kada Facebook ponudi opciju da objavite „novi životni događaj” (new life event), kao što je trudnoća, on tada gradi digitalni dosije o vama, kako biste postali fokusna grupa za neki ciljani oglas – upozoravaju iz zaštite potrošača Consumer Watchdog. – Trudnice su, zapravo, najlukrativnija ciljna grupa.

Željena demografska stratifikacija ciljne grupe

Zapravo, u modernom advertajzingu, demografski ste važni ako ste trudni, jer veoma rano najavljujete roditeljstvo. Ova informacija je za oglašivača zlatna koka.

Potrošači formiraju lojalnost prema brendu i stvaraju potrošačke navike veoma rano, i neobično su im verni. Ipak, trudnoća, kao ne tako čest životni događaj, kada se sve menja, predstavlja trenutak kada nastaju nove potrebe koje mogu u potpunosti da zamene stare navike u kupovini.

Gotovo da ne postoji profitabilnija potrošačka grupa, gladnija za proizvodima i spremnija da izdvaja veliki novac i kupuje skuplje proizvode, kao što su to budući roditelji. Bez obzira kakav im je trenutni standard ili kakve su im bile ranije navike u kupovini, to se, u očekivanju bebe, menja.

Zato je najava tog divnog događaja važna ne samo vašoj porodici, već i oglašivačima.

Kako od potrošača postajemo roba

Iako u Facebooku navode da je to samo još jedan dodatni izbor koji korisnici ove mreže mogu da koriste kako bi lakše i brže podelili svoju sreću sa drugima, američka udruženja za zaštitu potrošača opominju da svaki put kada koristite gigantske servise, kao što su Google ili Facebook, vi prestajete da budete potrošač i postajte roba. Niste više njihov klijent, već proizvod, koje se prodaje dalje.

Više o tome: Techcrunch

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.