16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U toku je novi udar na ionako plitak džep potrošača. Ne postoji nikakva ekonomska opravdanost za nove talase poskupljenja.

Mi već godinama ukazujemo da na tržištu Srbije ne funkcionišu osnovni ekonomski parametri koji određuju cenu nekog proizvoda, a to su zakon ponude i tražnje i postojanje zdrave konkurencije. Trgovci ne žele da se odreknu ni dela profita i povećanje poreza prevaljuju na krajnjeg kupca, a da pri tom i ne pomišljaju na umanjenje sopstvenih marži, rikovodeći se principom „da cilj opravdava sredstvo“.

 

Tržište Srbije je monopolizovano i monopol se zlopotrebljava! Takvo postupanje je kažnjivo i nedopustivo i država ne čini ništa da ove pojave sankcioniše. Zdrave konkurencije u vidu velikih trgovačkih lanaca, tzv. „hard discount-a“ još uvek nema, a njhov dolazak se najavljuje godinama u nazad.

Ni prošla, ni sadašnja vlada nisu uradile dovoljno na izmenama zakonske regulative kako bi se navedenim trgovačkim lancima olakšao pristup našem zatvorenom tržištu. Nadležno ministarstvo deklarativno se zalaže za uređenje tržišta i sankcionisanje monopola, a u praksi ukidanjem ovlašćenja tržišne inspekcije kroz smanjenu kontrolu, radi upravo suprotno.

Udruženje za zaštitu potrošača godinama ukazuje na ove probleme, alarmira javnost, država „obećava“, dok trgovci poslujući po navedenim principima i dalje ostavruju isti profit, ali na štetu potrošača. Mi ovakvo stanje zovemo „Igre bez granica“. Igre se, dakle, nastavljaju…

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.