16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Čak i da tehnička mogućnost za plombiranje radijatora postoji, korisnik koji više ne želi da se greje preko gradske toplane ili privatnog distributera moraće za to da dobije saglasnost skupštine ili saveta stanara (kao i najbližih suseda), što je najčešće teško ostvarivo.

Zbog povećanja cene centralnog grejanja i skupog gasa alternativa za grejanje ove sezone mogla bi da bude struja. Ali oni koji su već priključeni na mrežu daljinskog grejanja ne mogu tek tako da otkažu usluge preduzeću Beogradske elektrane, čak i ako u stanu realno ne borave.

 

Prema dosadašnjim zahtevima, isključenje sa sistema daljinskog grejanja najčešće podnose vlasnici lokala. U ovoj godini podneto je 400 zahteva za isključenje poslovnih prostora sa sistema daljinskog grejanja, od čega je realizovano 160. U većini slučajeva, vlasnici lokala se na ovaj potez odlučuju jer ga ne koriste ili ne mogu da ga izdaju u zakup. Isti slučaj je i sa vlasnicima stanova. U ovoj godini podneto je 115 zahteva vlasnika stanova za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, od čega je realizovano 24. U oba slučaja isključeni su svi prostori koji su zadovoljili tehničke mogućnosti za isključenje, saznajemo u „Beogradskim elektranama”.

Prema istraživanju „Potrošača”, čak i da tehnička mogućnost za plombiranje radijatora postoji, korisnik koji više ne želi da se greje preko gradske toplane moraće za to da dobije saglasnost skupštine ili saveta stanara (kao i najbližih suseda) što je najčešće teško ostvarivo. Pravila za otkazivanje usluga privatnim distributerima gasa su liberalnija za korisnike koji imaju sopstvene priključke i kotlove za grejanje. Ali, onima koji stanuju u višespratnicama i imaju takozvano etažno grejanje (plaćaju po kvadraturi stana) takođe je neophodna saglasnost većine komšija.

U Beogradskim elektranama kažu da korisnici koji žele da budu isključeni sa sistema daljinskog grejanja treba da podnesu zahtev za isključenje Organizacionoj celini marketing i prodaja, koja se nalazi u Ulici cara Dušana u Zemunu.

– Nakon procene stručne službe da postoje tehničke mogućnosti za isključenje, a da se pri tome ne ugrožava snabdevanje ostalih korisnika, ekipe preduzeća izlaze na teren i podnosioca zahteva isključuju. U slučajevima stambenog prostora, pod tehničkim mogućnostima za isključenje podrazumeva se da postoji zajednička stepenišna vertikala na koju je svaki stan pojedinačno priključen. U takvim slučajevima je moguće isključiti stan, ukoliko su se pritom saglasili Skupština stanara i vlasnici okolnih stanova. Međutim, ukoliko kroz stambenu jedinicu prolaze usponske vertikale za druge stambene jedinice i iste odaju toplotu stanu, u takvim slučajevima ne postoje tehničke mogućnosti za isključenje pojedinačnog stana, jer se one ne mogu isključiti niti izmestiti – objasnili su u Beogradskim elektranama.

Isključivanje sa mreže daljinskog sistema grejanja nije besplatno. Cenovnik je propisao grad Beograd, cena zavisi od mesta isključenja, a najviša propisana je oko 12.000 dinara. Nakon isključenja korisnik nema više nikakvih obaveza prema „Beogradskim elektranama”.

Slični preduslovi postoje i kada je reč o onima koji se greju na gas, a žele da otkažu tu uslugu. U „Beogasu” objašnjavaju da pravila o isključivanju nisu ista za individualne potrošače i one koji žive u zgradama.

– Individualni potrošač je jednim mernim uređajem priključen na distributivni sistem i greje se preko jedne kotlarnice, odnosno kotla i obično je reč o kući, dok je u stambenoj zgradi na kotlarnicu priključeno više potrošača. Individualni potrošač plaća onoliko gasa koliko je potrošio, a potrošač u zgradi plaća srazmerni deo utrošenog gasa za kotlarnicu, prema učešću kvadrature njegovog stana u ukupnoj kvadraturi zgrade – rekli su u „Beogasu” dodajući da razlika postoji i u tome što je vlasnik kotla kod individualnog potrošača on, dok je vlasnik kotlarnice kod stambenog skupština stanara koju čine svi stanari.

– Pošto je reč o zajedničkoj imovini, ne može potrošač svojevoljno da preduzima nikakve radnje, bez skupštine stanara, odnosno većine stanara u zgradi. Razlog tome je to što se onda mora menjati odnos kvadrature za ostale stanove prema ukupnoj kvadraturi. Mora da postojati tehnički uslov da se neko isključi, a to je da ima samo jedan dovodni vod za grejanje u stan i ventil za zatvaranje grejanja, što novi stanovi imaju, ali nemaju stare zgrade, koje imaju po nekoliko vertikala za dovod grejanja – objasnili su u ovom preduzeću.

Prema njihovim rečima, ako se isključi više od 30 odsto korisnika, remeti se tehnološki postupak kotlarnice i dolazi do problema sa njenim funkcionisanjem.

– Stan nikada nije potpuno neugrejan, jer ga greju stanovi oko njega i vertikale koje prolaze kroz stan, što ide na teret ostalih stanara – zaključuju u Beogasu.

Kada individualni potrošač isključi kotao i obustavi grejanje, plaća samo naknadu za mesto isporuke, koja je mesečno oko 100 dinara, a ako želi potpuno da se isključi onda podnosi zahtev. Postupak je besplatan, ali pre toga mora da izmiri sve obaveze. Može se isključiti i privremeno do godine dana.

– Kolektivni potrošač može da bude isključen iz sistema grejanja samo ako postoje tehnički uslovi za to, odnosno ventil za zatvaranje grejanja prema stanu i ako Skupština stanara da pismenu saglasnost za isključenje i dostavi je „Beogasu”. Postupak je besplatan, a potrošač mora izmiriti sve dospele obaveze pre isključenja – navode u „Beogasu”.

Na naše pitanje – zašto se račun, odnosno kvadratura isključenog korisnika raspodeljuje na druge stanare ako on više ne koristi gas, u „Beogasu” su rekli da je tačno da se isključenjem jednog potrošača smanjuje količina utrošenog gasa i potrošnja gasa svih stanova, pa se verovatno njihov ukupan račun neće mnogo promeniti, ali:

– Deo toplote i dalje se troši na indirektno zagrevanje isključenog stana, a zajedničke prostorije koje se greju sada se raspoređuju na manji broj stanova. I zbog ugrađenih unutrašnjih i spoljnih termostata, potrebna je veća količina toplote da se zgrada održava na istoj temperaturi, kao i ranije, jer se isključeni stan nije fizički izmestio iz zgrade. Razlike nisu velike, ali se na veću zgradu i u dužem periodu one i te kako osete, pa stanarima ne odgovara da se jedna praktično ranije definisana tehnološka celina polako razbija – odgovorili su u „Beogasu”.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.