16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Država nema nameru da vrati pare građanima koje je od njih uzeo EPS naplaćujući im PDV po povećanoj stopi od 20 odsto na računima za struju koju su potrošili u septembru jer je, tvrde nadležni, sve urađeno po zakonu. U udruženjima potrošača kažu da bi EPS trebalo bar da umanji račune za oktobar, dok pravnici tvrde da ima osnova da se zatraži mišljenje Ustavnog suda.

- Odluka da se građanima na septembarskim računima naplati PDV od 20 odsto nije u skladu s Ustavom i treba ispitati ustavnost zakonskih odredbi na koje se u EPS-u pozivaju. Ustavni sud bi morao da utvrdi da li je zloupotrebljen monopolski položaj EPS-a – kaže advokatica Olivera Novaković.

 

U EPS-u i Ministarstvu energetike pak tvrde da EPS nije napravio propust.

- EPS je ispoštovao smernice koje je dobio od Ministarstva finansija – kaže Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a.

Upitan zbog čega građanima struja nije mogla biti očitana poslednjeg dana septembra, Obradović je rekao da to preduzeće ne može za jedan dan da očita sva brojila.

U Ministarstvu finansija kažu da nema razloga za vraćanje novca.

- Zakon o PDV-u članu 14. kaže da promet dobara nastaje danom očitavanja stanja primljene vode, električne energije, gasa i toplotne energije. Na sav promet koji se izvrši posle 1. oktobra, primenjuje se stopa PDV-a od 20 odsto – kažu u ovom Ministarstvu.

Međutim, oni ne pominju da Zakon o zaštiti potrošača u članu 91. kaže da je trgovac dužan da račune za pružene usluge od opšteg ekonomskog interesa dostavlja bez kašnjenja i u rokovima koji omogućavaju da potrošač prati ostvarenu potrošnju i zaduženje za obračunski period od najviše mesec dana“.

Tim članom jasno je pokazano da je EPS bio dužan da ograniči septembarski račun na taj mesec i da ne može da obračun prenosi u oktobar kako bi povećao stopu PDV-a.

Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja potrošača, ističe da EPS ne može da se poziva na vreme očitavanja potrošene struje, jer je struja prometovana u septembru.

- Očito da je reč o pljački u skladu sa zakonom i zloupotrebi monopola, jer je trebalo napuniti budžet. To što su oni očitavali struju od 1. do 5. oktobra je problem EPS-a, a ne potrošača. Oni bi morali to da isprave na računima ili bar da u narednom mesecu odbiju odgovarajući iznos – kaže Papović.

Izvor: Blic

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.