16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača poziva na jednodnevni bojkot trgovinskih lanaca zbog poskupljenja.

„Pozivam sve potrošače da na po jedan dan bojkotujemo velike trgovinske lance! Samo na jedan dan. Da niko ne uđe i kupi ništa. I ne samo to! Nego da u isto vreme u te prodavnice uđe tržišna inspekcija pa da prekontroliše promet robe, koliko je robe sa istekom roka trajanja, nepotpunih deklaracija… Pa da lepo naplati kazne i napuni budžet”, kaže Papović

On objašnjava da „na taj način potrošači kažnjavaju proizvođače ili trgovce koji najviše puta poskupljuju godišnje ili neargumentovano poskupljuju, a ujedno šalju poruku Vladi da problem moraju da reše sistemskim merama”, prenosi Kamatica.com.

 

U poslednja dva meseca poskupelo je skoro sve. Pojeftinjenja – simbolična. Uprkos najavama i simboličkom sniženju cena pojedinih namirnica, građani Srbije sve češće odlaze u Bosnu i Bugarsku po mesne prerađevine, džemove, namaze, ali i kućnu hemiju, garderobu, obuću…

Papović kaže da je javna tajna da su „vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i vlasnici prerađivačkih industrija (mesnih, agrarnih, kozmetičkih)“.

„Sve dok se samo oni pitaju, dok oni budu pravili cene, dok budu ’zabranjivali’ konkurenciji da dođe u Srbiju, biće nam ovako”, uveren je Papović.

On navodi da je „kod nas je hrana najskuplja u regionu, i to svi znaju! Ali baš ih briga kada ih zakon ne sprečava u tome, jer je neprimenjljiv. I sve dok bar četiri-pet zakona ne doživi suštinske promene tako da postanu primenjivi u praksi, u Srbiji neće biti nijednog građanina koji će kao potrošač biti ispoštovan maksimalno!”

Zakon o trgovini, Zakon o potrošačima, Zakon o konkurenciji, Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakon o opštoj bezbednosti hrane, prema njegovim rečima, moraju da dožive promene koje će se primenjivati u praksi.

Papović ističe da je svest potrošača „ubijana“ godinama raznoraznim pričama.

„Naš čovek nema razvijenu svest kao neko ko živi na zapadu – navodi on i dodaje da je srpski potrošač toliko apatičan da, kada na primer ode na pijacu, ne pita ni odakle je proizvod, ni da li je zdrav, ili, ne daj bože, otrovan. Mi, potrošači, imamo pravo na najbolje. Mi zaslužujemo najbolje za naš novac”, ističe on.

Izvor: B92

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.