16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Jedan od ciljeva kampanje #BOJKOT velikih trgovinskih lanaca, osim slanja jasne poruke da znamo da su digli cene više nego što je realni tržišni okvir to od njih zahtevao, a na naš račun i preko naših leđa, jeste i otvoreni poziv Tržišnoj i drugim odgovarajućim inspekcijama da za to vreme smanjenog pritiska i, nadamo se, praznih prodavnica, na miru rade svoj posao i izvrše kontrole.

Zato upućujemo javni poziv inspekcijama da zavrnu rukave i provere cene, rokove trajanja prehrambenih proizvoda, deklaracije uvozne robe, načine držanja mesa i proizvoda koji zahtevaju posebne uslove čuvanja i da nas, nakon provere, obaveste o svojim nalazima.

 

*Pozivamo i građane da upute ovaj zahtev preko Ministra spoljne i unutranje trgovine, direktno na e-mail adresu Ministra Rasima Ljajića.”

Kontakt adresa Ministra:

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Predlog teksta poruke koji možete da kopirate:

Poštovani Ministre, gospodine Ljajiću,

Obaveštavam Vas da ću učestvovati u građanskoj inicijativi Bojkot velikih trgovinskih lanaca, u utorak, sredu i četvrtak naredne nedelje, i na taj način izraziti protest protiv nerealnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i sumnje na zloupotrebu povlašćenog položaja velikih trgovinskih lanaca.

Vas, kao Ministra, u čijoj nadležnosti je i rad Tržišne inspekcije, molim da se postarate da za vreme bojkota, 30. i 31. oktobra i 1. novembra, učinite sve da Tržišna inspekcija proveri stanje u prodavnicama, te da u interesu nas građana i potrošača, na miru i u tišini budu sprovedeni mogući poslovi u okviru nadležnosti ministarstva kojim rukovodite:

- funkcionisanje tržišta – promet robe i usluga – praćenje ukupnih trgovinskih tokova i predlaganje odgovarajućih mera – kontrola kvaliteta industrijsko-neprehrambenih proizvoda u proizvodnji, prometu i kontroli usluga – kontrola merila i mernih jedinica, upotrebe robnih i uslužnih žigova, znaka kvaliteta i oznake porekla proizvoda – snabdevenost tržišta i cene – sprečavanje monopolskog delovanja i nelojalne konkurencije – zaštita potrošača – inspekcijski nadzor u oblasti trgovine – drugi poslovi određeni zakonom

Očekujemo da nas o nalazima obavestite putem sredstava javnog informisanja nakon završetka bojkota.

S poštovanjem,
potrošač

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.