16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nakon prvog organizovanog bojkota hipermarketa u Srbiji, koji je tokom tri dana koordinisan i oglašavan uglavnom preko društvenih mreža Facebook i Twitter, građani Srbije su pokazali da je njihova potrošačka svest ubedljiva i da su potrošači u Srbiji sve aktivniji u ostvarivanju svojih prava.

Aktivnih učesnika i onih koji su zdušno podržavali bojkot prelazi 5.000, a prema našim podacima, 15.000 građana prvog, i preko 25.000 potrošača u druga dva dana, bilo je odlučno u uzdržavanju od kupovine.

Zahvaljujući, pre svega, društvenim mrežama, o bojkotu je svakodnevno bilo informisano do 250.000 ljudi, a među njima aktivnih učesnika kroz komentare, sugestije ili podršku, bilo je više od 30.000. O samom bojkotu napisano je više postova na ličnim blogovima građana, a objavljena je i satirična vest o akciji na portalu Njuz.net.

Prema našim podacima sa terena, hipermarketi su bili prinuđeni da skoro za polovinu smanje broj otvorenih kasa u odnosu na uobičajenu praksu, što se nije menjalo ni u popodnevnim časovima, u takozvanom špicu, u doba dana kada je pritisak na prodavnice veći.

Iz ovog bojkota je, takođe, izraslo nekoliko srodnih, pokrenutih od strane samih građana, koji pozivaju na kupovinu direktno od proizvođača, na princip formiranja grupa solidarne kupovine ili na konstantno uzdržavanje od kupovine svake srede u neograničenom trajanju.

Sve to nam daje za pravo da budemo zadovoljni podrškom građana i njihovim aktivnim učešćem, kao dokazom da se glas potrošača više ne može ignorisati i da je stvorena kritična masa koja će u budućnosti imati snagu pokretača promena.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije je o celoj kampanji napravila i video prilog sa terena, koji će ubrzo biti emotivan na kanalu Youtube i dostupan svim građanima Srbije.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.