16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nakon informacija, koje su se pojavile u bosansko-hercegovačkim medijima, da šampon za decu (plagijata) marke “Kosili“, makedonskog proizvođača Fobas iz Skoplja, sadrži hemijske supstance štetne za zdravlje djece, zdravstvena inspekcija Republike Srpske uzela je uzorke ovih proizvoda i dostavila ih ovlašćenim laboratorijima na ispitivanje.

U okviru inspekcijske kontrole, uzeto je ukupno sedam uzoraka različitih proizvoda iz asortimana Kosili i to:

1. šamponi (3 uzorka)
2. kupka za djecu (1 uzorak)
3. krema za bebe (1 uzorak)
4. vlažne maramice (2 uzorka)

Laboratorijska ispitivanja na sadržaj formaldehida u proizvodima, kao spornog parametra zdravstvene ispravnosti, obavio je Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda, dok je laboratorijska ispitivanja ostalih parametara zdravstvene ispravnosti (mikrobiologija, teški metali, pH, organoleptička svojstva) obavio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Rezultati laboratorijskih ispitivanja svih sedam uzoraka bili su uredni.

U ispitanim proizvodima utvrđena koncentracija formaldehida je ispod 0,01%, što je unutar dozvoljenih granica od 0,2% propisanih u Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet (”Sl. list SFRJ”, br. 26/83, 61/84, 56/86, 50/89 i 18/91).

Pored toga, zdravstvena inspekcija je istovremeno uzela i dva uzorka proizvođača Nevena iz Leskovca. Uzeti su uzorci Kosili šampona i kupke, koji su ispitani na kompletnu zdravstvenu ispravnost u istim laboratorijima kao i proizvodi makedonskog proizvođača. Rezultati laboratorijskih ispitivanja ova dva uzorka su takođe uredni.

Izvor: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

„Nevena” Leskovac tužila Makedonce za plagijat brenda

Istovremeno, HI „Nevena” i kozmetička kuća „Greter” iz Švajcarske, po čijoj se recepturi proizvodi Kosili, tužili su makedonsku firmu „Fobas” za plagijat brenda.

„Greter” je pokrenuo spor i protiv makedonskog Zavoda za zaštitu intelektualne svojine zbog, kako je saopšteno, „ćutanja administracije”, odnosno nepreduzimanja mera da spreče proizvodnju i distribuciju plagijata. Prema navodima tužbe, kompanija „Fobas” iz Skoplja neovlašćeno proizvodi ove trgovačke marke, za koje je „Nevena” još 1988. godine kupila licencu za proizvodnju od Švajcaraca.

„Mesečno bude proizvedeno 50 tona Kosilija i ova situacija može da nam nanese veliku štetu, ne samo za prodaju ovog već i drugih proizvoda ‘Nevene’”, zabrinuti su u HI „Nevena” Leskovac.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.