24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ministarstvo trgovine i usluga predstavilo je u utorak, 01. septembra predlog rešenja novog zakona o zaštiti potrošača, koji uključuje 15 ključnih evropskih direktiva iz ove oblasti. Evropski komesar za zaštitu potrošača Meglena Kuneva ocenila je da će novi zakon doprineti ne samo zaštiti prava potrošača, već i razvoju ekonomije i poslovanja u Srbiji. Prema njenim rečima, zakon će pomoći Srbiji da bude uspešna na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ministar trgovine i usluga dr Slobodan Milosavljević je istakao da će usvajanjem novog zakona zaštita prava potrošača dobiti strateški značaj u Srbiji.

”Ključna novost u predloženom rešenju je prebacivanje tereta dokazivanja sa potrošača na trgovca i propisivanje obaveze trgovca da pre zaključenja kupovine obavesti potrošača o svim pojedinostima koje su značajne za njegov razuman izbor i odluku”, naveo je ministar. Novim zakonom biće uveden mehanizam vansudskog rešavanja potrošačih sporova, kao i mogućnost kolektivnih tužbi potrošača, čime će biti rasterećeni sudovi a povećana efikasnost u rešavanju sporova male pojedinačne vrednosti. Zakonom će biti uređena i oblast potrošačkih kredita, kao i drugih specifičnih potrošačkih ugovornih odnosa, kao što je prodaja na daljinu, tajmšering… ”Najvažniji posao koji nas čeka nakon usvajanja zakona biće da pojačamo programe edukacije i informisanosti potrošačkih udruženja i asocijacija o pravima i načinima za ostvarivanje prava potrošača u Srbiji”, rekao je ministar Milosavljević. Nacrt zakona pripremljen je u saradnji sa ”ZAP projektom”, prvim projektom iz oblasti zaštite potrošača u Srbiji koji finansira Evropska unija.

Nakon prezentacije članovi NOPS-a su uzeli učešće u radnom sastanku sa evropskom komesarkom za pitanja potrošača, Meglenom Kunevom, koji je održan u Delegaciji evropske komisije. U vrlo otvorenom i srdačnom razgovoru razmenjena su iskustva iz oblasti zaštite potrošača i prezentovana je aktuelna situacija u našoj zemlji. sastanku su, pored ostalih učesnika, prisustvovali sledeći članovi NOPS-a: Dragana Lilić, Olivera Veselinović, Slobodan Eremić, Novica Ranđelović, Goran Papović i Zoran Nikolić. Kompletan tekst Nacrta zakona o zaštiti potrošača možete preuzeti http://www.mtu.gov.rs/cms/?page_id=362

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.