06. 12. 2022.

Novosti najbitnije informacije...

Nedavno sprovedeno istraživanje od strane članova Organizacije potrošača Kragujevca imalo je za cilj stvaranje realne slike o prosečnom kragujevačkom (srpskom) potrošaču.
S obzirom da se za Kragujevac po svim parametrima može reći da je tipičan srpski grad, ovi podaci mogu se smatrati i kao stanje prosečnog srpskog potrošača.

Ono što najviše zabrinjava jeste podatak da čak 91,8% ispitanih smatra da trgovine zaračunavaju previsoke marže. Poražavajuće, medjutim, deluje stav gotovo 97% potrošača koji su mišljenja da su za mnoge ljude cene previsoke.

Posmatrajući reklamu kao izvor informacija smatra čak 2/3 ispitanika, dok 93,3% tvrdi da oglašivači moraju biti fer/korektni prema potrošačima.
Dok je za pohvalu visok procenat onih koji obrate pažnju na rok upotrebe proizvoda – gotovo 80%, zabrinjava podatak da više od 70% ne veruje podacima na deklaraciji.
Na samom kraju smo došli do realnosti koja se tiče održivog razvoja – tek 8,7% anketiranih potrošača je znalo odgovor na tri glavna aspekta održivog razvoja.

Predstavljeni rezultati poslužiće za stvaranje svojevrsne baze podataka na osnovu kojih će NOPS, sa svojim članicama, kreirati svoju strategiju razvoja zaštite potrošača u Srbiji.
Pored toga, ovi dragoceni podaci mogu poslužiti svima koji su iskreno zainteresovani za poboljšanje položaja potrošača na srpskom tržištu.

Broj ispitanih: 404
Mesto: Roda centar Kragujevac
Finansijska podrška: Gradska uprava za privredu
preuzmite kompletan izveštaj: http://www.nops.org.rs/cms/assets/files/Istrazivanje%20rez.pdf

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.