Novostinajbitnije informacije...

Najskuplju hranu među zemljama našeg regiona ima Hrvatska, gde cene dostižu 94 odsto proseka, u Makedoniji je hrana bezmalo duplo (52 odsto) jeftinija nego u EU.

Cene hrane u Crnoj Gori iznose 79 odsto proseka EU, u Bosni i Hercegovina su 77, a u Albaniji 72 odsto proseka, pokazali su podaci agencije za statistiku Evropske unije – Evrostat za 2009. godinu.

 

Švajcarska je po cenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto proseka EU, a među evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska – sa 139 odsto proseka. Cene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Nemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad proseka EU.

Manje od 10 odsto iznad proseka EU hrana košta u Italiji, na Kipru, u Svedskoj i Grčkoj, dok je do 10 odsto jeftinija u Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, na Malti i u Portugalu. Od 10 do 30 odsto od prosečnih niže su cene u Letoniji, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Livaniji. Najjeftiniju hranu i bezalkoholna pića u EU imaju Poljaci – 64 odsto, Rumuni – 66 i Bugari – 68 odsto proseka EU.

Kod cena alkoholnih pića razlike su još veće. Dok su u Finskoj 170 odsto proseka Unije, i jedva nešto niže na Islandu (168) i u Irskoj (167 odsto), još više su Norveškoj koja nije članica EU – 234 odsto proseka Unije. S druge strane, u Rumuniji su cene alkoholnih pića 70 odsto od proseka EU, u Bugarskoj 77, a u Madjarskoj 84 odsto, koliko su i u Španiji.

U našem regionu i po cenama alkohola prednjači Hrvatska, gde su one za 10 odsto više od prosečne cene u EU. U ostalim zemljama su cene niže od proseka EU, ali svega 10 i manje procenata, osim u Makedoniji gde su 69 odsto proseka EU.

Alkoholna pića u Srbiji koštaju 90 odsto od prosečne cene u EU, u Albaniji 92, Crnoj Gori 95 i Bosni i Hercegovini 97 odsto.

Najveća razlika u cenama između EU i našeg regiona je u cenama duvanskih proizvoda. U Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji cigarete koštaju svega 30 odsto od proseka EU. U Albaniji i Bosni i Hercegovini to je 33 odsto, a u Hrvatskoj 67 procenata.

U zemljama EU više nego duplo jeftinije od proseka su cigarete u Bugarskoj (46) i Rumuniji (47), a gotovo upola manje plaćaju Litvanci (51) i Poljaci (52 odsto). Ubedljivo najskuplji duvan je u Irskoj – 217 odsto proseka EU, a još malo skuplje su u Norveškoj (219 odsto). Sledi Britanija sa 166 odsto proseka Unije, navedeno je u izveštaju Evrostata.

Blic, 29.06.2010.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.