17. 04. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Pre 2meseca kupila sam neonsku lampu kojoj je za 15dana rada pregorela cev; promenila sam. U narednih 15dana mi je pregorela cela lampa. Posto sam bacila ambalazu i racun kupila sam novu. Od prodavca sam saznala da treba da promenim uticnicu u koju sam ukljucila lampu sto sam i uradila. Nova lampa je radila mesec i 10 dana i ponovo je crkla i cev i lampa. Sacuvala sam racun i originalnu ambalazu moje pitanje je kakva su moja prava i sta da radim.

S postovanjem Suzana

ODGOVOR:

Poštovana,

s obzirom na Vašu primedbu, neophodno je da trgovcu izjavite reklamaciju u pisanoj formi sa zahtevom za raskid ugovora i povraćaj novca, s obzirom na to da trgovac nije u mogućnosti da nesaobraznost lampe otkloni zamenom i bez značajnih nepogodnosti po Vas kao potrošača, sve u smislu člana 54. Zakona o zaštiti potrošača. U smislu člana 132 Zakona o obligacionim odnosima raskidom ugovora obe strane su oslobođene svojih obaveza, te ako je jedna strana izvršila ugovor potpuno ili delimično ima pravo da joj se vrati ono što je dala.

Na Vašu reklamaciju trgovac je dužan da odgovori u pisanom obliku u roku od 15 dana od dana prijema iste, a ukoliko tako ne postupi, čini prekršaj, te je takvo postupanje trgovca je potrebno prijaviti nadležnoj tržišnoj inspekciji.

S poštovanjem,
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine