17. 04. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Poštovani,

Dana 29.08.2011. godine kupila sam haljinu u Modnoj kući „Balašević” u Beogradu, Komandić d.o.o. ul. Nemanjina br. 36. Posle pranja, haljina se skupila, tako da se postava videla. Napominjem da sam haljinu oprala po uputstvu iz deklaracije (u hladnoj vodi, a sušila sam je na ravnoj podlozi). Nakon ovoga, haljinu sam vratila na skraćivanje postave, tako da su ovaj problem rešili. Međutim, posle jednog nošenja, haljina se iscepala ispod pazuha, tako da je ista neupotrebljiva.

Dana 19.09.2011. godine reklamirala sam haljinu i tražila vraćanje novca, međutim nakon par dana obavestili su me da mogu samo da zamenim haljinu za istu ili za neki drugi proizvod. Pošto je besmisleno uzimati haljinu koja se iscepa nakon jednog nošenja, odlučila sam da je zamenim za nešto drugo. Kako međutim nisam našla ništa što mi odgovara u vrednosti haljine koju reklamiram, nisam izvršila zamenu sa drugim proizvodom.
Napominjem da je fiskalni račun i haljina kod njih, jer čekaju da izaberem nešto i tako rešimo problem, iako sam rekla da nisam našla ništa odgovarajuće. Kod mene je jedino ostao reklamacioni list koji mogu da Vam pošaljem zajedno sa obrascem žalbe, pa bih Vas molila da mi kažete da li da Vam pošaljem poštom ili mogu na mejl skenirano.
S poštovanjem,

ODGOVOR:

Poštovana,

S obzirom na Vašu primedbu koja se odnosi na način poslovanja Modne kuće Balašević, član 54. Zakona o zaštiti potrošača, između ostalog, propisuje da potrošač u slučaju nesaobrazne robe ima pravo da od trgovca zahteva opravku ili zamenu (potrošač se opredeljuje za jedno od ova dva prava). Tek ukoliko opravka ili zamena nisu moguće potrošač može da zahteva povraćaj novca. Dakle, kako u konkretnom slučaju Vi ne želite istu robu, jer ste istu već dva puta reklamirali, a u prodavnici ne postoji artikl pogodan za adekvatnu zamenu, Vi imate pravo da od trgovca zahtevate povraćaj novca.

S poštovanjem,
Nacionalna Organizacija Potrošača Srbije