20. 04. 2024.

U toku praznika, povećava se i potreba za kupovinom raznih proizvoda i usluga. Praznična euforija i veliki broj prodajnih podsticaja u vidu akcija i popusta koje trgovci oglašavaju, često dovode do kupovine nečega što možda i nije potrebno ili što je iz bilo kog razloga neodgovarajuće. Dodatno, na izbor mogu uticati ograničenja i mere koje su spovedene radi zaštite stanovništva od virusa COVID-19, u smislu ograničenog broja kupaca u svakom prodajnom objektu, redovi i čekanje da se dođe na red i slično.

Kakva su naša prava kada želimo da vratimo proizvod (koji nema nedostatak), kao i o izboru načina kupovine u toku pandemije kada važe posebna pravila propisana radi sprečavanja širenja epidemije, možete pročitati u nastavku teksta.

Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije često se javljaju potrošači sa pitanjem da li i pod kojim uslovima mogu da vrate/zamene robu koju su greškom kupili, dobili na poklon, ne odgovara im boja ili veličina i dr. Drugim rečima, potrošači žele da vrate/zamene robu koja nema neki nedostatak saobrzanosti. Pravo kupca da vrati/zameni robu (koja nema nikakvo oštećenje) zavisi od načina kupovine, odnosno, zavisi da li je kupovina izvršena u maloprodajnom objektu ili je kupljena na daljinu.

Ukoliko je roba kupljena u samoj prodavnici, pretpostavlja se da je postojala prilika da se roba isproba i vidi, tako da ne postoji zakonska obaveza trgovca u tom slučaju da vrši zamenu, niti povrat novca. Postoje trgovci koji predstavljaju pozitivan primer na tržištu, koji daju mogućnost potrošaču da robu vrati, ali to nije zakonom propisano već je stvar poslovne politike trgovca. Usled takve zakonske regulative, razvio se trend prodaje poklon vaučera koji se mogu kupiti kod velikog broja trgovaca, kada želimo da nekoj osobi poklonimo nešto, a nismo sigurni za veličinu, boju ili ukus osobe.

Za razliku od pomenutog, ukoliko se roba kupuje putem internet stranice trgovca (oprez, ovo ne važi kada se kupuje od neregistrovanih trgovaca koji se bave nelegalnom trgovinom posredstvom društvenih mreža!) ili na neki drugi način, a van poslovnih prostorija trgovca, zakonom je predviđen rok od 14 dana za povrat robe. Kada se vraća roba kupljena na daljinu, ne mora da se navodi razlog, a jedini eventualni trošak jeste naknada za poštansku uslugu. Poštanska usluga prilikom vraćanja robe plaća se samo u slučaju da nas je trgovac o tom trošku obavestio, a ukoliko nije, taj trošak pada na teret trgovca.

Prednost kupovine na daljinu, osim mogućnosti da se roba vrati, jeste i lagodnost same kupovine koja se obavlja iz svog doma, a najznačajnija njena prednost jeste bezbednost u zdravstvenom smislu, jer nismo izloženi gužvama i rizičnim kontaktima koji mogu dovesti do zaraze virusom Covid-19.

U trenutku kada pandemija uzima maha, apelujemo na potrošače da budu odgovorni tokom prazničnih kupovina, da kupuju online što je više moguće, a ukoliko već obilazite velike tržne centre gde je velika frekventnost posetilaca, budete odgovorni i preduzimate sve propisane mere zaštite u vidu nošenja zaštitnih maski i korišćenja dezinfekcionih sredstava.

Mudru kupovinu i, još jednom, srećne praznike želi vam pravni tim NOPS-a.